FAQ

De meest gestelde vragen

Wanneer je beslist om zonnepanelen te leggen, wil je zoveel mogelijk relevante info verzamelen.  Meestal zie je na een tijdje door de bomen het bos niet meer en word je overstelpt met informatie en termen waarmee je niet altijd vertrouwd bent. Hieronder proberen we een en ander toe te lichten.

Waarvoor staat PV ?

Photo = licht
Voltaic = elektriciteit
Kort gezegd, elektriciteit opgewekt door licht

Is PV plaatsen nog interessant ?

Zolang u blijft betalen voor energie die u verbruikt, is het plaatsen van PV interessant. Zonnepanelen reduceren namelijk uw "jaarverbruik", doordat u zelf uw stroom voorziet.

Door elektriciteit te gebruiken op het ogenblik dat de zon schijnt, vermindert uw factuur drastisch. De overtollige stroom stuurt u gewoon terug het net op. Hiervoor ontvangt u een vergoeding

U kan deze stroom ook in een batterij opslaan om deze dan 's avonds en 's morgens te gebruiken wanneer de zon niet schijnt. 

Wat is de levensduur van zonnepanelen ?

Zonnepanelen zijn zo ontworpen dat ze prima tegen warmte, regen of (natte en droge) bestand zijn. In feite gaan de betere zonnepanelen 50 jaar of zelfs langer mee, onder alle denkbare weersomstandigheden. Het is best mogelijk dat u ze voor die tijd al wilt vervangen, omdat alle zonnepanelen na verloop van tijd minder gaan presteren. Maar geen zorgen, want dit proces verloopt uitermate traag. Laten we eens kijken naar de belangrijkste redenen waarom zonnepanelen ermee ophouden.

Natuurlijke verslechtering

Hoogwaardige zonnepanelen zijn erop gebouwd om zowel vrieskou als dooi en zowel verzengende hitte als zandstormen te doorstaan zonder een krimp te geven. Ze laten zelfs onverstoorbaar over zich heenlopen door hagedissen, eekhoorntjes en vogels en als die een zonnepaneel gebruiken als beschutte nestelplaats, dan is dat geen probleem. Naarmate de decennia vorderen kan de normale slijtage, waaronder afschuring, corrosie en oververhitting, zodanig zijn dat hierdoor barstjes in het paneel ontstaan, waardoor deze niet langer werkt. Gelukkig zullen, als één paneel de brui eraan geeft, in de meeste gevallen de overige panelen in de constructie gewoon blijven doorwerken.

Kwaliteit van de installatie

Het komt weleens voor dat installateurs van zonnepanelen half werk leveren door zich niet strikt aan de installatie-instructies van de fabrikant houden. Zo kan de werking van de panelen worden aangetast door verkeerde bedrading of activatie-instellingen, slechte montage op het dakrek of slordigheid bij het leveren en uitpakken. Sommige installateurs zijn niet deskundig met betrekking tot het door u gekozen product. Het is daarom belangrijk om eerst contact op te nemen met de fabrikant voordat u een lokale installateur uitkiest. De fabrikant kan u adviseren over professionele en betrouwbare installateurs in uw buurt.

Kwaliteit van de panelen

Sommige goedkopere panelen produceren mogelijk niet zoveel energie als hoogwaardiger alternatieven en gaan mogelijk ook niet zo lang mee. Hoogwaardige zonnepanelen worden gebouwd op een gebruiksduur van tientallen jaren. Bovendien bieden betrouwbare fabrikanten een garantie om uw langetermijninvestering te beschermen.


Hoogwaardige panelen die correct zijn geïnstalleerd kunnen tientallen jaren meegaan met een minimum aan onderhoud. Zodra uw panelen zijn geplaatst, is het enige wat u hoeft te doen achterover leunen en de zon uw huis laten strelen.

Wat is prosumententarief ?

Als zonnepaneleneigenaar, produceer je energie en lever je die ook aan het net wanneer je die niet zelf gebruikt, kortom, u bent prosument.

Ben je prosument met een terugdraaiende teller, dan injecteer je de overtollige stroom en gebruik je die wanneer er geen zon is. Met andere woorden je gebruikt het net als het ware als batterij. Hiervoor moet je als verbruiker een vergoeding betalen, nl netwerkkosten. Als prosument betaalt u een bedrag op basis van het aangesloten omvormervermogen.

Afhankelijk van waar u woont, is dit tarief verschillend.

Hebt u een digitale meter dan betaalt u GEEN prosumentenvergoeding.

kW, kWh, kVA, kWp, Wp, ....Watt?

De eenheid van Vermogen(P) is Watt (W).
Een lamp van 200 W brandt feller dan éne van 100 W.

Bijgevolg verbruikt de lamp van 200 W ook meer dan de andere. Indien deze lamp 1 u brandt, dan is er 200Wh (Wattuur) verbruikt. De eenheid van Energie (E) is dus Wattuur(Wh). Wij gebruiken dit nogal veel onder de vorm van kilowattuur (kWh) = 1000 Wh.

Uw verbruik wordt meestal uitgedrukt in kWh.

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit is een theoretische waarde die men op panelen plakt. De opbrengst ervan is namelijk afhankelijk van de instraling, aldus zon.

Doorgaans produceert een installatie van 1 kWp +/- 1000 kWh aan energie op jaarbasis.

 

De omvormer, is dan opnieuw een generator en wordt uitgedrukt in VA. Technisch kan men stellen dan 1 kVA = 1 kW. Het generator/omvormer vermogen is dan ook belangrijk bij de berekening van uw prosumententarief

Poly of Mono ?

Polykristallijn betekent meerdere kristallen, in werkelijkheid zien deze panelen er "blauw" uit. De technologie spits zich meer en meer toe op monokristallijn (egale blok -> zwarte cellen).

De grotere paneelvermogens bevatten dus monokristallijn silicium.

Wil ik een digitale meter?

Op zich is er met de teller niets verkeerd. Hij meet enkel meer gegevens en speelt deze ook automatisch door naar de DNB. Zo hoeven zij geen personeel uit te sturen om de standen te noteren en kunnen ook geen fouten gebeuren in het manueel doorgeven.

Voor de zonnepaneeleigenaars is het wel belangrijk hoe ze met beide registers; "Afname" en "Injectie" omgaan.

Voor afname betaalt u de volle pot, en voor injectie krijgt u een vergoeding, daarom is  het belangrijk om uw eigen stroom te verbruiken wanneer u deze opwekt. Grosso modo overdag dus.

Omwille van de concurrentie tussen de elektriciteitsleveranciers kunnen de injectietarieven nog verschillen, daarom vergelijk best niet alleen de afname tarieven maar ook de injectietarieven. Het kan goed zijn dat een leverancier zeer goedkoop is maar dan bijna niets geeft voor de injectie en vice-versa.

Als u een groot verbruik hebt op het moment dat u produceert, is het interessant om een digitale meter aan te vragen. U vermijdt hiermee de prosumentenkosten die toch aardig kunnen oplopen. En in bepaalde gevallen kan u een compensatiepremie aanvragen. meer info

 

 

Batterijen plaatsen ...  interessant ??

Zolang u geen digitale teller hebt en geen zicht hebt op uw eigen verbruik is dit een moeilijk te beantwoorden vraag.

Met behulp van batterijen kan u uw eigen verbruik verhogen van 30% naar 60%. Afhankelijk van welk tarief u nu betaalt voor uw distributiekosten moet berekend worden of u er de extra investering mee kan afbetalen. 

Voordat we een batterijsysteem adviseren, maken we aan de hand van uw profiel een studie die bepaalt of en welke batterijen we al dan niet kunnen plaatsen.

Hier onderscheiden we ons van de pure "verkopers": door een berekening op maat te maken, kunnen we ook soms vaststellen dat een batterijsysteem voor u NIET interessant is.

Als ik batterijen plaats, dan koppel ik mij toch gewoon af van het net?

Neen, alleen dit kan wel, maar de investering wordt gigantisch.

Het klimaat in België is hierbij de grootste spelbreker.

In de zomer hebben we lange zonnige dagen, bijgevolg verbruiken we minder stroom, we zitten langer buiten, gebruiken minder licht.

In de wintermaanden hebben we dan quasi géén opbrengst / dag. We zitten meer binnen, koken wanneer de zon onder is, kijken meer televisie, stoken nu en dan een vuurtje, laten langer het licht branden, ...

Batterijen kunnen enkel de energie stockeren indien je deze relatief snel (dag nadien) terug gebruikt.

Resultaat, in de wintermaanden raakt de batterij niet vol, in de zomermaanden raakt ze niet leeg.

Daarom dimensioneren we uw batterijsysteem op maat. Dit doen we na een studie en een plaatsbezoek. Want iedere situatie is anders. Voor u zal een batterijsysteem van max 5 kWh misschien meer dan voldoende zijn terwijl voor uw buur zelfs een systeem van 12 kWh te weinig is.

Laadstation of gewoon stopcontact ?

Een elektrische auto opladen via het gewone stopcontact is misschien wel handig, maar het valt zeker niet aan te raden. Het laden zelf verloopt zéér traag en doordat de autobatterij gedurende lange tijd het maximale vermogen van het stopcontact opeist, ontstaat er een verhoogd risico op oververhitting

Het laden zelf verloopt zéér traag.

Een laadstation is hier specifiek voor ontworpen, biedt een groter vermogen en laadt  tot wel tien maal sneller. Een laadstation is dus efficiënter én veiliger!

Mijn app werkt niet, ik kan de productie van de omvormer niet zien of ik krijg een mail met slechte communicatie.

Het niet goed functioneren van de app heeft géén invloed op de werking van de toestel, indien er géén rode lampjes branden, dan werkt uw toestel nog perfect, maar kunt u enkel de productie even niet monitoren.
Weet dat de servers van SMA regelmatig herstarten, updates voeren, waardoor je niet altijd 24/24 deze productie kan opvolgen. Het herstarten van het systeem en uw app kan wonderen doen. Geduld is hier een cruciale speler.

Indien u een automatische mail ontvangt van Sunny Portal dat de internetcommunicatie weggevallen is, controleer eerst en vooral of u de omvormer nog ziet staan op de app of www.sunnyportal.com 
Is dit het geval, dan kunt u de mail negeren. Deze worden namelijk verstuurd bij IEDERE onderbreking van de het signaal naar de servers, dus ook wanneer u even zonder stroom zat, zonder internet, ...

In het andere geval, controleert u de statusleds van het toestel. Blijft deze blauw branden rechts, dan heeft het toestel wellicht zijn IP adres verloren na een automatische softwareupdate. In de meeste gevallen helpt een herstart van zowel omvormer als internetrouter. Dit doe je zo;

Communicatie herstellen | SMA Solar (sma-benelux.com)

Indien er extra witte stopcontacten (TP Link) door ons werden geplaatst, controleer even of alle 3 de led's branden. Indien niet, haal deze ook eens uit het stopcontact nadat je de router hebt herstart.

Blijven de problemen aanhouden, dan is er wellicht meer aan de hand of is er een destijds WiFi ingesteld in de omvormer. Neem gerust contact op, we helpen je graag verder.

Ik heb nog steeds niets gehoord van Fluvius?

Nadat wij de melding hebben uitgevoerd (kort na de keuring van de installatie) kan het tot 90 werkdagen duren vooraleer Fluvius deze melding heeft verwerkt. Ervoor kunnen wij niet verder met de premieaanvraag. Alsook moet u wachten totdat u de digitale teller heeft vooraleer we verder kunnen met deze aanvraag.

Wanneer krijg ik mijn premie?

Dit weten we helaas niet. Wel sturen we jullie de aanvraagnummers door nadat we de premie hebben aangevraagd. Hiermee kan je navragen bij de desbetreffende instantie wat de status ervan is.

Voor de zonnepanelen moeten we ons richten tot Fluvius. Hier kunnen we pas de aanvraag indienen nadat er een digitale teller aanwezig is en de melding van de PV installatie al verwerkt is. Hebben jullie een G nummer ontvangen? Gelieve onze deze dan ook mede te delen. Voor de PV is het de keuringsdatum die bepalend is voor het premie stelsel.

Voor de batterijen moeten ons richten tot het VEKA. Nadat ze uiteraard aangemeld zijn bij Fluvius. Deze aanvragen kunnen door elkaar lopen op voorwaarde dat de digitale teller al aanwezig is. Let wel, momenteel is het de aanvraagdatum van de premie (batterijen) die beslist in welk stelsel u valt.

meer info op www.energiesparen.be en op de website van Fluvius.

Kan ik meer panelen plaatsen als ik al 10 kVA aansluiting heb?

De kaap van 10 kVA kan overschreden, al zijn er wel bepaalde spelregels die Fluvius oplegt. Sowieso moet er hiervoor een netstudie worden aangevraagd en komt er een 4 kwadrantmeter. Na deze studie wordt er bepaald of uitbreiden al dan niet mogelijk is;

10 tot 25 kVA; netstudie is niet meer nodig, geen ontkoppelbord nodig;
Zie ook dit blogartikel

25 tot 30 kVA; netstudie is betalend, géén ontkoppelbord nodig

30 tot 50 kVA; netstudie is betalend, wel een ontkoppelbord nodig

vanaf 50 kVA komt er bijkomend een verplichte groenestroomteller van Fluvius.

Hoe groter uiteindelijk de installatie, hoe duurder het ontkoppelbord wordt wegens extra eisen aan waaraan deze moet voldoen. 

Wat is een hybride omvormer?

Met een hybride toestel, kan je zowel panelen als een batterij aansluiten. Dit is goedkoper dan een aparte batterijomvormer te moeten aanschaffen. Je bent wel beperkter naar het opnemen van volle vermogen groene energie. Bij een aparte batterijomvormer kan je in theorie de batterij laten leveren bij volle zonproductie. Hybride toestellen zijn uitermate interessant wanneer je overweegt batterijen te plaatsen in combinatie met nieuwe zonnepanelen. De installatie is minder complex doordat je ook maar 1 toestel monteert.

Op mijn omvormer brandt er een rood / oranje lampje, werkt mijn omvormer?

Indien bij SMA het middelste lampje rood of oranje brandt (bij Fronius het linkse), dan staat het toestel in storing en produceert het wellicht niet meer. Een storing op het toestel kan verschillende oorzaken hebben, vandaar is het belangrijk voor ons dat we weten wat de foutcode is gerelateerd met het type omvormer + serienummer.

Bepaalde foutcoden kunnen optreden bij het wegvallen van de netspanning, werken in de straat door Fluvius, .. Hier kunnen wij dus weinig aan doen, een controle van de algemene elektriciteit is noodzakelijk.

Ook vochtig weer kan een invloed hebben op slechte connectoren, verouderde panelen, ... De oorzaak ligt dus eerder op het dak dan aan het toestel zelf.

Bij zeer oudere toestellen kan een manuele reset nodig zijn van een reeds opgetreden fout. Om bij de oudere toestellen te achterhalen wat de foutcode is, moet er worden gekeken naar de sequentie van het knipperen van de LED's, deze met display geven meestal een code of beschrijving aan van het probleem, de recentere kunnen via het internet achterhaald worden.

Bekijk ook deze uitleg van SMA ivm foutcodes.