Compensatiepremie zonnepanelen
Goedkeuring compensatiepremie digitale teller
Begin dit jaar vernietigde het Grondwettelijk Hof het principe van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter. Het verdwijnen van de terugdraaiende teller betekent voor een groot aantal investeerders een financieel verlies. De Vlaamse Regering gaf op vrijdag 9 juli 2021 haar definitieve goedkeuring aan de retroactieve investeringspremie voor eigenaars van zonnepanelen die hun investering tot op heden nog onvoldoende konden terugverdienen. Eveneens op vrijdag 9 juli 2021 gaf de Vlaamse Regering haar tweede principiële goedkeuring om voor eigenaars van warmtepompen als hoofdverwarming in combinatie met zonnepanelen, bovenop de retroactieve premie voor de zonnepanelen, een bijkomende premie te voorzien.
Gezinnen die al een over een digitale meter beschikken kunnen een eerste premie aanvragen. Vanaf dinsdag 20 juli 2021 kan de retroactieve investeringspremie via de website van Fluvius aangevraagd worden. Het is de bedoeling om deze retroactieve investeringspremie in het najaar van 2021 uit te betalen. De nodige regelgeving hiervoor wordt alvast voorbereid.
Voor méér info mbt de aanvraag en rechtmatigheid van de premie, bekijk de website van Vlaanderen.
Je kan deze premie berekenen via de CALCULATOR
Kan ik vervroegd een digitale meter aanvragen?
JA.
Als u vervroegd vrijwillig een digitale meter wil, kan u nu al de plaatsing van de digitale meter bij Fluvius aanvragen.
Ook in dat geval zal u aanspraak maken op de retroactieve investeringspremie. Dit kan bijvoorbeeld bij een verzwaring van uw installatie. De premie die u hierbij ontvangt kan een startschot zijn om te investeren in batterijen.
Stappenplan premie-aanvraag
Hieronder vind je een duidelijk overzicht hoe je de premie-aanvraag kan voltooien.
Verzamel alvast al volgende gegevens:
- EAN nummer, terug te vinden op uw stroomfactuur
- Bankrekeningnummer voor de premie
- Rijksregisternummer (achterkant paspoort)
- Kaartlezer voor eID bij eerste registratie op Mijn Fluvius. Registreren via Itsme kan ook.
- Keuringsverslag indienststelling zonnepanelen
Het overzichtelijk stappenplan vind je hier.
Opgelet, bij de vraag om te kiezen tussen het omvormervermogen of het vermogen van de zonnepanelen, kies hier voor de zonnepanelen en vul het werkelijk piekvermogen in kWp (!) in en laadt het keuringsverslag op. Vb: Voor een installatie van 3500 Wp, moet je 3,5 kWp invullen!!